Wat is Ripple en hoe werkt het?

Ripple is de naam voor zowel een digitale valuta (XRP) als voor een open betaalnetwerk waarbinnen deze valuta wordt overgedragen. Het is een gedistribueerd, open source betalingssysteem dat nog in beta is. Het doel van het ripple systeem is volgens haar website om mensen vrij te maken van de beperkingen van financiële netwerken – dwz creditcards, banken, PayPal en andere instellingen die toegang beperken met kosten, kosten voor valuta-uitwisselingen en het verwerken van vertragingen.

Het bedrijf dat het Ripple-protocol bouwde, OpenCoin, werd mede opgericht door CEO Chris Larsen en CTO Jed McCaleb. McCaleb is goed gegrond in digitale valuta, afkomstig van Mt. Gox, die momenteel de meerderheid van de werelds bitcoin handel verhandelt. Larsen is mede opgericht en leidde het online financieel bedrijf E-LOAN. Andere ontwikkelaars op het team van Ripple hebben ook een bitcoin achtergrond. OpenCoin heeft onlangs een financieringsronde gehaald van Andreessen Horowitz, FF Angel IV, Lightspeed Venture Partners, Vast Ventures en het Bitcoin Opportunity Fund.

ripple-logo-futuristic

Volgens OpenCoin behandelt de valuta de noodzaak om geld vrij te houden. Een bedrijf blogpost met de titel “Ripple and the Purpose of Money” geeft een korte geschiedenis van geld en de vervoerbaarheid ervan, en wijst op de frustratie dat banken en andere instellingen de overdracht van fondsen belemmeren tegen transactiekosten en verwerkingsvertragingen. Het doel van Ripple is dat het gebaseerd is op de gedecentraliseerde digitale valuta-aanpak die door bitcoin is ingesteld en “voor geld doet wat het internet deed voor alle andere vormen van informatie.”

Hoe verschilt Ripple van Bitcoin?

Binance-de-beste-bitcoin-exchange

Bitcoin was de eerste succesvolle cryptocurrency protocol, met succes geïmplementeerd. Ripple was oorspronkelijk een betaalsysteem, wisselkoers- en betaalnetwerk. Uiteindelijk bouwde het zijn netwerk op om zijn eigen cryptocurrency “Ripple” te introduceren.

Het grootste verschil tussen Ripple en Bitcoin is de bliksemsnelle snelheid waarin Ripple opereert, hierin loopt Bitcoin achter. Het consensus-mechanisme dat wordt gebruikt door de Ripple Consensus-grootboek vestigt transacties in enkele seconden. Het is duidelijk, Ripple kan niet in dezelfde categorie worden geplaatst als bitcoin, maar dat betekent niet dat het niet succesvol kan zijn. De kerncompetentie van Ripple ligt dan ook volledig bij de snelheid, in tegenstelling tot Bitcoin.

Misschien ook interessant

Reacties

Laden...