Rusland en Poetin Onarmen Ethereum

Russisch president Vladimir Poetin onderschreef cryptocurrency en Bitcoin-rivaal, Ethereum, eerder dit jaar. Wat betekent dit voor de toekomst van de Russische technologie-industrie en fintech op de lange termijn? Is Rusland een stap vooruit met Burger King’s WhopperCoin?

Eerder deze week onthulde de Russische staatsbank Vnesheconombank (VEB) en andere ministers van ministeries een blockchain onderzoekscentrum met als hoofdkwartier, de Nationale Universiteit van Wetenschap en Technologie in Moskou, als onderdeel van een digitaal initiatief onder leiding van Poetin. VEB-chief Sergei Gorkov benadrukte dat dit zou leiden tot de ontwikkeling van blockchain met ‘een groep beleggingsfondsen met externe financiering van zowel Russische als buitenlandse investeerders’, aldus Gorkov.

Alexander Dunaev, COO  van opkomende markten fintech bedrijf ID Finance, zei dat de Russische regering de verandering in de financiële dienstverlening door technische ontwrichting erkent. ‘De laatste keer dat de wereld zo’n ongekende verandering zag, was in de tweede helft van de 20ste eeuw met de aanneming van persoonlijkr computers – die Rusland mistte door geopolitieke isolatie. Er is veel wil om deze valkuil in de toekomst te vermijden. ‘

‘De Centrale Bank ondersteunt de veranderingen enthousiast. We zien dit in het creëren van een juridisch kader om fintech te omarmen – we kunnen de aandacht vestigen op de liberalisering van externe identificatie regels en algemene infrastructuur sponsoring. Het zal handig zijn om te blijven bouwen op de top van het huidige momentum met de goedkeuring van de PSD2-regels om de toegang tot data te liberaliseren, ‘zei Dunaev.

Men zou kunnen zeggen dat Poetin’s goedkeuring van Ethereum, de meest geprobeerde en geteste van de blockchain cryptocurrencies, kwam nadat hij achtergelaten werd zoals Dunaev noemde. Echter, er is veel bezorgdheid over de groei van blockchain door de associatie van Bitcoin met het witwassen van geld. ‘De Russische rechterlijke macht behandelt bitcoins als de zogeheten geldverzekeringen die eerder verbonden waren met frauduleuze piramidespellen en zijn nu illegaal voor zowel bedrijven als particulieren’, aldus Dunaev.

Binance-de-beste-bitcoin-exchange

Volgens Bloomberg werd Poetin aangetrokken tot Ethereum als een ‘potentieel hulpmiddel om Rusland te helpen diversificatie van zijn economie buiten olie en gas’. Na het ontmoeten van Ethereum-oprichter Vitalik Buterin, zei Putin dat ‘de digitale economie geen aparte industrie is, het is in wezen de basis voor het creëren van gloednieuwe bedrijfsmodellen,’.

Vlad Martynov, adviseur van non-profit organisatie De Ethereum Foundation, vergelijkt blockchain met het internet.

‘Blockchain kan hetzelfde effect hebben op bedrijven die de opkomst op internet ooit hebben gehad – het zou bedrijfsmodellen veranderen en tussenpersonen doen verwijderen. Als Rusland het eerst implementeert, zal het dezelfde voordelen krijgen als die van de westerse landen aan het begin van de internet leeftijd, ‘zei Martynov. Deze houding heeft dit jaar in Rusland een verschil gemaakt, aldus Dunaev.

Lijkt het je ook leuk om te beginnen met handelen in cryptocurrencies, dan raden wij Etorro aan.

Misschien ook interessant

Reacties

Laden...