Wat is Litecoin en hoe werkt het?

Litecoin is vergelijkbaar met Bitcoin, en op sommige manieren een directe concurrent. Net als Bitcoin bestaat Litecoin als een blockchain waar deelnemende knooppunten transacties verwerken en miners zorgen voor veiligheid en verificatie voor elk van deze transacties.

Litecoin is oorspronkelijk ontworpen en ontwikkeld door Charlie Lee in 2011. Charlie is nu een Director of Engineering bij Coinbase. Hij is in 2013 bij ons team aangenomen.

Sinds de lancering in 2011 heeft Litecoin zich geleidelijk aangenomen met een actieve relatie met handelaren en ontwikkelaars. Wij zijn van mening dat Litecoin hier is om te blijven en een belangrijke rol zal spelen in cryptocurrency en digitale ontwikkelingen.

Het verschil tussen Bitcoin en Litecoin

In de afgelopen jaren is het publieke belang in cryptocurrencies dramatisch gestegen. De belangrijkste focus van deze interesse is Bitcoin, die na de release van zijn eerste publieke cliënt in 2009 de dominante naam in cryptocurrency is geworden. In de afgelopen jaren zijn echter veel andere cryptocurrencies binnen de scène geplaatst. Onder deze naam is Litecoin één naam die de toenemende belangstelling heeft gegenereerd. Sinds de lancering in oktober 2011 is Litecoin uitgegroeid tot een marktkapitalisatie van ongeveer 75 miljoen dollar. De eigen ontwikkelaars van Litecoin hebben inderdaad lang gezegd dat hun bedoeling is het “zilver” te maken voor Bitcoin’s “gold”. In dit artikel zullen we de overeenkomsten en verschillen tussen deze twee toonaangevende cryptocurrencies onderzoeken.

Binance-de-beste-bitcoin-exchange

Bitcoin en Litecoin hebben echter wel veel gemeen. Op het meest basisniveau zijn ze natuurlijk beide cryptocurrencies. Terwijl staats valuta’s, zoals de Amerikaanse dollar of de yen, vertrouwen op politieke en juridische mechanismen voor waarde en legitimiteit, zijn cryptocurrencies alleen afhankelijk van de cryptografische integriteit van het netwerk zelf. Maar Bitcoin en Litecoin verschillen ook in belangrijke opzichten. In wat volgt zullen we twee van hun belangrijkste verschillen aanpakken.

bitcoin-vs-litecoin

Marktkapitalisatie en populariteit

Op het moment van schrijven zit Bitcoin’s marktkapitalisatie op ongeveer 4 miljard dollar. Of je dit ervaart als een hoge of lage kapitalisatie hangt grotendeels af van je historische perspectief. Als we van mening zijn dat de marktkapitalisatie van Bitcoin in juli 2010 bijna 42.000 dollar bedraagt, lijkt het huidige cijfer verrassend. Wanneer we echter van mening zijn dat het sinds december 2013 met ongeveer 66 procent is gedaald sinds zijn all-time high, lijkt het huidige cijfer relatief bescheiden. Wat duidelijk is, is dat Bitcoin veruit de meest gewaardeerde speler in de cryptocurrency ruimte blijft.

Litecoin heeft echter ook de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt. Uit een analyse van Google-zoekgegevens blijkt dat het publieke belang in beide valuta’s sterk gecorreleerd is sinds de lancering van Litecoin in 2011.

Op basis van marktkapitalisatie en openbaar belang alleen lijkt de karakterisering van Litecoin als het zilver op goud van Bitcoin gerechtvaardigd. We kunnen nu de vraag stellen welke andere kenmerken Bitcoin en Litecoin apart hebben?

Transactie Verwerkingssnelheid

Hoewel technische transacties onmiddellijk op zowel de Bitcoin als Litecoin-netwerken plaatsvinden, is tijd nodig om deze transacties te bevestigen door andere netwerkdeelnemers. Volgens de gegevens van Blockchain.info is het lange-termijn gemiddelde-transactiebevestiging tijd van Bitcoin net iets langer dan 9 minuten per transactie. Het equivalent van Litecoin bedraagt ongeveer 2,5 minuten, volgens de gegevens van BitInfoCharts.com. In principe kan dit verschil in de bevestigingstijd Litecoin aantrekkelijker maken voor handelaren.

Bijvoorbeeld, een handelaar die een product verkoopt in ruil voor Bitcoin zou ongeveer vier keer zo lang moeten wachten om de betaling te bevestigen alsof dat zelfde product in ruil voor Litecoin werd verkocht. Aan de andere kant kunnen handelaren altijd kiezen om transacties te accepteren zonder helemaal te wachten op een bevestiging. De beveiliging van dergelijke nul-bevestiging-transacties is onderwerp van enig debat. Recente innovaties zoals Bitpay’s voorgestelde Inter-Channel Payments-systeem (genaamd “Impulse”) kunnen echter dergelijke instantaneous transacties aanzienlijk veiliger maken, waardoor Litecoin’s snellere bevestigingstijd voordeel wordt verzacht.

Misschien ook interessant

Reacties

Laden...